Siirry suoraan sisältöön

Auto kannattaa tarkistaa ennen katsastusta

Auto kannattaa päällisin puolin kiertää ja käydä läpi ennen katsastusta. Pienillä teoilla voi mahdollisesti säästää jopa rahaa ja takaa paremmin sen, että auto menee katsastuksesta läpi. Etenkin kaikkien ajovalojen toimimisen tarkastus kannattaa tehdä, se onnistuu helposti esimerkiksi ajamalla auton ikkunoiden eteen tai ison peilin avulla. Tuulilasin pienet iskeymät kannattaa paikata siihen sopivalla läpinäkyvällä teipillä ja poistaa matkustamosta mahdolliset näköesteet. Myös renkaiden kunto sekä rengaspaineet kannattaa tarkistaa.

Koeajo ennen katsastusta

Ennen katsastusaikaa kannattaa myös jarruja tehostaa ja puhdistaa tehokkaammilla jarrutuksilla turvallisessa paikassa mutta ei ikinä liikenteen seassa. Jos autosta mitataan päästöt katsastuksen yhteydessä, kannattaa autolla ajella ensin pieni lämmittelylenkki juuri ennen katsastusta. Ajaminen polttaa karstaa moottorista ja saattaa näin ollen vähentää mahdollisia vääriä mittaustuloksia, hyvin lämmennyt moottori ja katalysaattori takaa mahdollisimman totuudenmukaiset tulokset.

Suomessa jokaisen liikenteessä kulkevan auton on oltava tieliikennekuntoinen ja se todetaan autojen määräaikaiskatsastuksilla. Katsastukset suoritetaan siihen tarkoitetuilla katsastusasemilla. Katsastuksen tiheyden tarve määräytyy auton iän mukaan, uudemmat autot tarvitsee katsastaa vain joka toinen vuosi kun taas vanhemmat tarvitsee katsastaa vuosittain. Oman auton katsastuksen ajankohdan voi tarkistaa ilmaiseksi Traficom-palvelusta.

Auto tarvitsee huoltoa

Vaikka auto olisi hyvässä kunnossa ja menisi läpi katsastuksesta, tarvitsee se silti huoltoa toimiakseen hyvin ja mahdollisimman pitkään. Toisaalta on myös hyvä tiedostaa, että vaikka autosta pitäisikin kuinka hyvää huolta, ei kaikkeen pysty varautumaan ennalta. Monia virheitä ei välttämättä pystytä havaitsemaan ennalta ja huonolla tuurilla auton hylkäys voi koitua kenen vain kohdalle.