Monia autoilijoita saattaa mietityttää, mitä ovat siirtokilvet ja miten siirtokilvillä saa ajaa. Siirtokilpiä ei myönnetäkään mille tahansa autolle ja siirtokilvillä ajamiseen on olemassa monia ehtoja. Siirtolupa on aina vain väliaikaista auton tai muun kulkuneuvon siirtoa tai käyttöä varten annettu lupa. Niitä myöntävät katsastustoimipaikat sekä tietyt Tullin toimipaikat. Siirtolupa on aina ajoneuvokohtainen eli lupaa haetaan aina autokohtaisesti.
Milloin ja miten siirtokilvillä saa ajaa?
Siirtolupa voidaan myöntää ajoneuvon korjaamolle tai katsastukseen vientiä varten, vaikka auto olisi käyttökiellossa tai esimerkiksi ensirekisteröimätön. Lupa voidaan myöntää ensirekisteröimättömälle, liikennekäytöstä poistetulle sekä käyttö- tai ajokiellossa olevalle ajoneuvolle. Kaikille autoille sitä ei silti myönnetä, sillä ajoneuvolla ei esimerkiksi saa olla erääntynyttä ajoneuvoveroa eikä lisäveroa sekä sillä on oltava liikennevakuutus tai siirtoliikennevakuutus ja ajoneuvo soveltuu liikenteeseen.
Katsastamattoman auton siirto voi onnistua, vaikka auto olisi ajokiellossa. Huomioi myös, että liikennekäytössä oleva kulkuneuvo voidaan määräaikaiskatsastusajan umpeutumisen jälkeenkin viedä omilla kilvillään katsastukseen ilman siirtoluvan hakemista, jos katsastusaika on varattu etukäteen. Liikennekäytöstä poistettua ajoneuvoakin voidaan siirtää tietyin ehdoin sille erikseen varattuna aikana katsastukseen sekä välittömästi katsastuksesta paikkaan, jossa ajoneuvoa säilytetään tai korjataan.
Muut syyt siirtokilpien saamiseen
Siirtokilvet voi saada muuhunkin tarkoitukseen kuin auton viemiseen katsastukseen tai korjaamaan. Esimerkiksi liikennekäytöstä poistetun auton siirtäminen talvisäilytyspaikkaan voi onnistua siirtokilpien avulla. Muista kuitenkin, että lupa myönnetään aina autokohtaisesti ja jos epäselvyyksiä tulee eteen, kannattaa varmistaa asia katsastustoimipaikasta vaikkapa soittamalla sinne etukäteen.