Päästömittaus tai toisin sanoen pakokaasumittaus suoritetaan aina määräaikaiskatsastuksen yhteydessä. Se tehdään niin bensiini- kuin dieselkäyttöisille autoille. Bensiinikäyttöisten autojen kohdalla päästömittauksen suorittaminen toteutetaan, jos auto on otettu käyttöön vuoden 1978 jälkeen. Dieselkäyttöisten autojen kohdalla tämä vuosiluku on 1980. Jos bensiinikäyttöinen auto taas on alle kymmenen vuotta vanha, tehdään sille ainoastaan OBD-mittaus, joka suoritetaan auton ajotietokoneen kautta.
Pakokaasumittaus sisältää monta eri osa-aluetta, jotka katsastusmiehen tulee tarkastaa. Bensiinikäyttöisten autojen kohdalla mitattavia kohteita ovat hiilimonoksidi eli CO, hiilivety-yhdisteet eli HC ja mahdollisesti lambda-arvo, jos autossa on kyseinen anturi. Dieselautoista mitataan savutus.
Päästömittausten suorittaminen ennen katsastusta
VIP katsastus tietää kertoa, että päästömittaus on mahdollista suorittaa myös ennen katsastusta. Joskus mittauksen saa alennettuun hintaan, jolloin se tulee edullisemmaksi, kuin jos se tehtäisiin katsastusasemalla. Jos mittaus tehdään etukäteen, mittauksesta saa todistuksen, josta selviävät mittauksen arvot.
Pakokaasumittaus voidaan tehdä korkeintaan kolme kuukautta ennen katsastusta. Mittauksesta saatavan raportin tulee myös täyttää kaikki kriteerit, jotta se kelpaa katsastuksessa. Pakokaasumittauksesta ja OBD-mittauksesta on oltava omat dokumenttinsa. Jos todistuksia ei ole, joudutaan autolle tekemään kyseiset mittaukset uudelleen katsastuksen yhteydessä. Mittauksissa ei mene pitkään. Aikaa voi kuluttaa vaikka pelaamalla nettikasinolla.
Päästömittaus ja hybridiauto
Monet luulevat, että hybridiautolle ei tarvitse tehdä päästömittauksia. Näin ei kuitenkaan ole, sillä hybridissä käytetään myös polttomoottoria. Hybridi käy siis läpi tarkalleen samanlaisen päästömittauksen kuin muutkin autot.
- Voit säästää teettämällä päästömittauksen ennen katsastusta
- Päästömittaus tehdään niin bensiini- kuin dieselautoille
- Päästömittauksen käyvät läpi myös hybridit
OBD- ja päästöviat yleisiä katsastuksessa
Koska katsastuksen rajat päästöjen kohdalla ovat tiukentuneet viime vuosien aikana, on yhä useampia autoja jouduttu hylkäämään OBD- tai päästövikojen vuoksi. Päästömittaus kertoo sen, kuinka hyvässä kunnossa auto on. Kun pakoputkeen laitetaan anturi, saadaan selvää tietoa siitä, mitkä auton pakopäästöt ovat.
OBD-diagnostiikkajärjestelmä valvoo auton moottorin ja pakokaasujen puhdistuksen toimintaa. Jos tämä ei ole kunnossa, eivät OBD-arvot yllä sallittaviin rajoihin. Koska OBD-järjestelmä on ollut pakollinen Suomessa aina vuodesta 2001 lähtien, on selvää, että monet autot joudutaan hylkäämään juuri OBD-arvojen vuoksi. Myös päästömittaus on monesti ongelma. Jos päästöt ovat liian korkeat, ei auton moottori toimi toivotusti.
