Jokainen auton omistaja tulee jossain vaiheessa elämäänsä vierailemaan katsastusasemalla pakollisen tarkistuksen yhteydessä. Nykyään kaikki neljä vuotta vanhemmat autot tulee katsastaa joka toinen vuosi, kun taas yli kymmenen vuotta vanhat autot joka vuosi. Katsastuslakiin tuli muutos vuonna 2018, minkä ansiosta alle kymmenenvuotiaita autoja ei tarvitse katsastaa yhtä usein kuin ennen. Jokaiselle autolle annetaan katsastukseen muutaman kuukauden aikaväli, jonka aikana auto tulee käyttää katsastusasemalla. Jos et tiedä oman autosi seuraavaa katsastusaikaa, voit tarkistaa sen helposti esimerkiksi Trafin sivuilta. Katsastusasemat merkitsevät tietoihin autosi aikaisemman katsastuskerran, ja sen perusteella lasketaan seuraavan katsastuksen ajankohta.
Auton katsastus saattaa stressata monia vanhemman auton omistajia. Sen vuoksi kerromme sinulle, mitä tulee ottaa huomioon, ennen katsastukseen menoa. Näin katsastukset sujuvat mahdollisimman hyvin.
Jos tiedät hieman enemmän autoista, sinun kannattaa käydä muutamat asiat läpi ennen katsastusasemalle menoa. Ensimmäinen asia, jonka lähes jokainen auton omistaja osaa tarkistaa, on valaisimien kunto. Kierrä auto ympäri ja tarkista toimivatko kaikki valaisimet. Kokeile myös jarruvaloa jonkun avustuksella.
Ympäristöhaitat, eli auton tuottamat päästöt, ovat yksi yleisimmistä syistä hylätyn katsastuspäätöksen saamiseen. Jos haluat pelata varman päälle, voit hoitaa auton päästömittauksen ennen katsastusta. Tällöin riittää, että toimitat todistuksen päästömittauksista katsastusasemalle. Jos dokumentteja ei löydy, täytyy päästömittaukset tehdä uudelleen asemalla. Ole siis huolellinen ja ota mukaan kaikki tarvittava.
Lyhyt koeajo autolla kannattaa hoitaa ennen katsastusta. Näin voit varmistaa, että turvavyöt, puhdistuslaitteet sekä ikkunat ja peilit ovat kunnossa. Helppo tapa välttyä varoituksilta tai jopa mahdolliselta hylkäyspäätökseltä on tarkistaa, että tuulilasinpesunestettä riittää säiliössä. Myös pyyhkijöiden kunto on tärkeässä asemassa. Jos ne eivät pyyhi tuulilasia kunnolla, on niiden vaihtaminen suhteellisen helppo toimenpide.
Vaikka uusi katsastuslaki kertoo, että uudempi auto tulee katsastaa tällä hetkellä vain joka toinen vuosi, kannattaa auton kunto silti tarkistaa itse säännöllisin väliajoin. Katsastuksessa tehtävät toimenpiteet eivät koskaan ole turhia, vaan ne tehdään ainoastaan siksi, että auton turvallisuus ja tieliikennekunto varmistetaan. Pidä siis huolta autostasi myös katsastusten ulkopuolella.
Katsastusasemat ovat listanneet osan yleisimmistä syistä hylättyihin katsastuspäätöksiin. VIP katsastus listaa tähän muutaman niistä, jotta sinä voisit välttää mahdollisuuksiesi mukaan hylätyn päätöksen. Jopa yli 60 % hylättyihin päätöksiin johtaneista vioista johtui vioittuneesta jarrujärjestelmästä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kuluneita tai viallisia jarrupaloja tai jarruletkuja. Toinen yleinen syy on akseliston kiinnityksessä ja nivelpisteissä havaitut viat. Esimerkiksi nivelpisteet ovat olleet liian väljät tai jousitus sekä iskunvaimennus ovat olleet puutteellisia.
Katsastusasemat ovat listanneet myös yleisimpiä vikoja, jotka eivät ole johtaneet hylättyyn päätökseen, mutta joista on annettu korjauskehotus. Näitä ovat olleet esimerkiksi tuulilasin kunto, pyyhkijät ja valaisimet. Käymällä nämä helpot listat läpi joko itse tai autokorjaamon avulla, voit helpottaa ja ennalta auttaa siinä, että seuraavat autosi katsastukset sujuvat moitteetta. Toivomme, että artikkeli auttaa sinua selviytymään katsastuksesta vähemmällä stressillä.