Rekisteröintikatsastus edessä? Huomioi tämä!

post thumb
by Auton katsastus/ on 03 Sep 2020

Rekisteröintikatsastus edessä? Huomioi tämä!

Rekisteröintikatsastus ulkomailta tuoduille autoille

Rekisteröintikatsastus on katsastus, joka suoritetaan ulkomailta tuoduille autoille ennen kuin ne voidaan ensi rekisteröidä Suomeen. Rekisteröintikatsastuksessa tarkastetaan auton tekniset tiedot, varusteet, rakenne ja kunto. Rekisteröintikatsastuksen yhteydessä varmistetaan myös se, että auto täyttää kaikilta osin Suomen tieliikennelainsäädännön asetukset. Auton tekniset tiedot merkitään aina liikenneasioiden rekisteriin. Teknisten tietojen kohdalla on oltava tarkkana jo autoa ostettaessa. Joskus autoja voidaan myydä väärillä teknisillä tiedoilla, jolloin autoa ei saa rekisteröityä Suomeen.

Rekisteröintikatsastus – mitä ottaa mukaan?

Rekisteröintikatsastukseen tulee valmistautua tarkemmin kuin tavalliseen määräaikaiskatsastukseen. Koska rekisteröintikatsastuksessa tarkastetaan auton yksilöivät tiedot ja muut rekisteröintiä varten tarvittavat tiedot, tulee kaikkien auton papereiden olla mukana rekisteröintikatsastuksessa. Ota nämä tärkeät paperit mukaan rekisteröintikatsastukseen:

  • Auton ulkomainen rekisteritodistus
  • Selvitys auton teknisistä tiedoista
  • Auton huoltohistoria

Auton kunnon tarkastus

VIP katsastus suosittelee tarkastamaan auton kunnon jo ennen ostamista. Näin voi säästyä monelta vaivalta. Selvää kuitenkin on, että auton kunto tarkastetaan myös rekisteröintikatsastuksen yhteydessä. Poikkeuksena tähän ovat niin uudet autot, että niille ei tarvitsisi suorittaa määräaikaiskatsastusta. Jos auto on katsastettu ETA-valtiossa direktiivien mukaisesti, tulee tästä katsastuksesta esittää kaikki olemassa olevat asiakirjat. Näissä tapauksissa katsastusta ei välttämättä tarvitse suorittaa enää Suomessa.

Jos katsastus on suoritettu ETA-valtiossa, tulee katsastuksesta saadut tositteet käännättää ammattitaitoisella ja virallisella kääntäjällä. Jos asiakirjoja ei ole käännetty, Suomen katsastusviranomainen ei hyväksy ulkomailla suoritettua katsastusta. Katsastuksesta ei saa kulunut myöskään kauempaa kuin Suomen laki määrittää. Katsastusajankohta ilmenee yleensä rekisteröintitodistuksesta. Toisaalta auton mukana voi tulla erillinen katsastustodistus, joka sekin kelpaa hyvin osoittamaan katsastuksen laillisuuden. Kaikista järkevintä on ostaa ulkomailta vasta katsastettu auto tai vaihtoehtoisesti kohtalaisen uusi auto.

Rekisteröintikatsastus voi vastata myös määräaikaiskatsastusta

Rekisteröintikatsastus suoritetaan, kun auto tuodaan ulkomailta. Rekisteröintikatsastuksen tavoitteena on selvittää, että kyseessä on sama auto, kuin minkä paperit katsastusasemalla esitetään. Lisäksi rekisteröintikatsastuksessa tarkastetaan, että auto täyttää kaikki Suomen lain edellyttämät turvallisuusrajat. Tavoitteena on siis yksinkertaisesti selvittää, että auto on kaikin puolin kelvollinen Suomen tieliikenteeseen. Rekisteröintikatsastuksen yhteydessä myös määräaikaiskatsastuksen voi saada hoidettua, jos rekisteröintikatsastus suoritetaan määräaikaiskatsastuksen aikavälillä. Rekisteröintikatsastuksen yhteydessä voidaan suorittaa kunnon tarkastus, joka vastaa määräaikaiskatsastuksen vastaavaa. Määräaikaiskatsastusta ei tarvita erikseen myöskään silloin, jos katsastus on hoidettu ETA-valtiossa viimeistään kuusi kuukautta ennen katsastusajankohdan päättymistä.

Rekisteröintikatsastus tulee suorittaa mahdollisimman pian sen jälkeen, kun auto tuodaan Suomeen. Sitä saa käyttää tieliikennekäytössä ensin väliaikaisilla kilvillä. Kun auto rekisteröidään Suomeen, asennetaan siihen vakituiset kilvet, jolloin auto myös merkitään Trafin rekisteriin. Auton rekisteröintikatsastus on syytä hoitaa kuntoon välittömästi, sillä silloin myös mahdolliset autosta löytyvät viat voi korjata nopealla aikataululla. Jos taas kaikki on kunnossa, pääsee autolla ajelemaan Suomen teillä ilman huolen häivää.